Przepis na szybkie ciasto z truskawkami
Przygotowanie tego ciasta z truskawkami zajmie Ci dosłownie 15 minut. Zrobisz je z podstawowych składników, które masz w kuchni i to bez użycia miksera. Ciasto wychodzi pyszne i znika w mgnieniu oka. Czego chcieć więcej?
Przepis na proste i szybkie ciasto z truskawkami
Ciasto możesz spokojnie przygotować z dzieckiem, bo wymaga dosłownie kilku prostych czynności. W smaku wychodzi puszyste, słodkie z lekką nutą kwaskowych truskawek. Przyjdźmy zatem do konkretów.
Składniki na ciasto z truskawkami:
Suche:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
opcjonalnie: cukier puder do opruszenia upieczonego ciasta
Mokre:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka np kokosowego
Umyte i obrane truskawki (ilość zależy od formy, w której pieczesz, ja układam je na całym cieście)
Sposób przygotowania ciasta z truskawkami:
Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym łączymy ze sobą składniki suche, a w drugim mokre. W zupełności wystarczy do tego celu łyżka. Następnie przelewamy wymieszane jajka z olejem do składników suchych i łączymy ze sobą do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać opcjonalną łyżkę mleka.
Kolejny krok to przygotowanie formy do ciasta. Ja piekę je w formie do tarty o średnicy 25 cm i wykładam ją papierem do pieczenia. Ciasto przelewam do formy i układam na nim pokrojone truskawki.
Piekarnik ustawiam na 180 stopni, góra i dół i piekę przez 50 minut. Gotowe ciasto opruszam cukrem pudrem i podaję zniecierpliwionym łasuchom.
Gotowe. Smacznego!
Inspirowałam się tym przepisem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz