Bomba witaminowa, czyli przepis na koktajl z jarmużu i kiwi


Kiedy na sklepowych półkach zaczyna brakować sezonowych owoców, stawiamy na domowe soki. Lubimy gdy są pyszne, kolorowe i dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Dziś podrzucam Wam przepis na jeden z naszych ulubionych koktajli z jarmużem i kiwi. Pycha!

Mam to szczęście, że moje dziecko uwielbia owoce i nawet wiele warzyw je chętnie. Nie muszę, więc specjalnie starać się, by przemycić mu witaminy w diecie. Problemem jest natomiast brak nabiału w jadłospisie, dlatego szukam dla Igorsona źródeł wapnia. Na szczęście zielone warzywa, to skarbnica nie tylko wapnia, ale wielu innych minerałów. Dlatego dziś stawiam na jarmuż, który w 100 g zawiera 157 mg wapnia. Dla porównania mleko zawiera 118-120 mg w 100 ml. 

Podobno jarmuż ma nawet właściwości antyrakowe, bo zawiera dużo sulforafanu, czyli przewutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Oprócz tego jarmuż zawiera też błonnik, witaminę C i K, potas oraz wspomniany już wapń. W połączeniu z kiwi i innymi owocami może, więc stanowić prawdziwą bombę witaminową. Zabierzmy się zatem do przygotowania koktajlu:



Składniki na koktajl z jarmużu i kiwi dla 3 osób:
3 duże, umyte i przelane wrzątkiem garści jarmużu (trzeba usunąć z liści twarde łodygi)
4 słodkie jabłka
2 banany
2 duże kiwi (niezbyt dojrzałe)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej (wybieramy sitko do soków). Lepiej wybierać mało dojrzałe banany i wrzucać do wyciskarki w kawałkach na przemian z twardymi owocami. Wtedy wyjdzie nam sok, a nie gęsty mus. 

Koktajl w smaku jest słodkawy dzięki bananowi i jabłkom, ale przełamany kwaśnym kiwi.  Sok nie wychodzi mdły, ale orzeźwiający i naprawdę pyszny. Z podanych składników otrzymujemy około 5 porcji soku, czyli dla malucha przypada jedna dokładka. Polecam na spróbowanie. Może i Wam przypadną do gustu takie, zielone smaki :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza